1- Kanamanızı kontrol etmek için çekim bölgesine yerleştirilen steril tamponu en az 35-40 dakika sıkıca bastırarak yerinde tutunuz. Bu tamponu attıktan sonra ikincisini koymadan önce, kanamanızın devam edip etmediğini kontrol edin; ağzınıza sızıntı şeklinde kan geliyorsa ikinci bir tamponu tekrar 35-40 dakika ağızda sıkıca bastırarak tutabilirsiniz. Eğer sizi rahatsız edecek düzeyde bir kanamanız yoksa ikinci tamponu koymak yerine, hafif pembeleşen tükrüğünüzü yutmanızı öneririz. Çünkü her tampon değiştirmede pıhtı tampona yapışacak, çekim bölgesinden çıkacak ve kanamanızın durmasına mani olacaktır.
2- Çekimi takip eden 6-24 saat boyunca hafif bir kanamanızın olması normaldir. Kanamayı kontrol etmek için ağzı su ile çalkamak veya tükürmek bölgede oluşan pıhtıyı uzaklaştıracağından kanamanızın artmasına sebep olur. Kanın tükürüğü boyama özelliğinden dolayı kanamanızın fazla olduğunu düşünüp paniğe kapılmayın. Eğer ağız dolusu kanamanız olursa hekiminizi arayın.
3- Çekimden sonra 2 saat boyunca herhangi birşey yemeyiniz ve içmeyiniz. Ayrıca çekimden sonraki 24 saat içerisinde çok soğuk, çok sıcak ve sert gıdalardan, kola gibi asitli içeceklerden ve alkolden uzak durunuz. Takip eden günlerde tedbirli olarak günlük gıdalarınıza geçebilirsiniz.
4- 24 saat süreyle KESİNLİKLE SİGARA İÇMEYİNİZ. Sigara yara bölgesinde iltahaplanmaya sebep olur. Takip eden 72 saat içerisinde de mümkün olduğunca az içmeye gayret edin.
5- Çekimi takiben yara bölgesinde ağrı olabilir. Ağrı şiddeti cerrahi çekimlerde biraz daha fazla olabilir. Çekimden 2 saat sonra anestezi tam olarak geçmeden alacağınız aspirin dışında (aspirin kanı sulandırdığından kanamayı arttırır) bir ağrı kesici sizi rahatlatacaktır.
6- Yara bölgesinin kapanması, diş çekiminden sonra kalan boşluğun kan ile dolması ve orada pıhtılaşması ile oluşur. Böylece çekim boşluğu geçici olarak kapanmış olur. Daha sonra bu pıhtı organize olarak ağız dokularına dönüşür ve yara yeri tamamen iyileşir. Yara üzerinin kapanması için en az 1 hafta, boşluğun tamamen kemikleşmesi için 6 ay geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle ağızı çalkalamak ve sık tükürmek veya yara bölgesini herhangi bir cisimle veya dil ile kurcalamak gibi işlemler pıhtıyı yaradan uzaklaştırdığı için iyileşmeyi bozar.
7- Diş çekiminden 24 saat sonra normal ağız bakım uygulamalarına devam edebilirsiniz. Ayrıca yara bölgesini temiz tutarak ikincil bir enfeksiyondan korunmak için, tuzlu su (bir çay bardağı ılık suya bir çay kaşığı tuz) veya ağız gargaralarından yararlanabilirsiniz.
8- Çekim boşluğunda 48-72 saat sonra şiddetli bir ağrı,kötü bir tat veya koku hissi olursa derhal doktorunuzu arayınız. Ağız hijyeninizin iyi olmaması, çekimi takiben sigara içilmesi gibi sebeplerle “alveolit” denilen iltahaplanma oluşmuş olabilir.
9- Çekim bölgesine 8 saat boyunca 5 dakika tutup 10 dakika çekmek suretiyle dışarıdan, yanağınızın üstünden buz uygulamak şişme, morarma ve ağrıyı önler. Özellikle cerrahi çekimlerden sonra buz uygulanması tavsiye edilir. Buz uygularken, buzu bir torbaya koymak, torbayıda ince bir havluya veya kağıt peçeteye sarmak gerekmektedir. Aksi taktirde cildinizde “buz yanığı”na neden olabilirsiniz.
10- Diş çekiminden sonra mümkünse hemen yatmayın. Uzanma ihtiyacı hissederseniz, başınızın altına yüksek bir yastık koyarak başınızın kalp hizzasının yukarısında kalmasına dikkat edin.
11- Cerrahi müdahale ile yapılan çekimlerde şişlik olması normaldir. Dikiş atıldıysa, dikişler 7 -10 gün içerisinde alınmalıdır. Dikişler ağızda iken dilinizi o bölgeye götürmemeye ve dikişlerle oynamamaya özen gösteriniz.
12- Size verilen ilaçları belirtilen süre kadar ve belirtilen zamanlarda kullanınız.
13- Bir hafta süresince ağır egzersizlerden kaçınınız ve güneşte fazla kalmayınız.
14- Aşırı kanamalar, şiddetli ağrılar ve beklenmeyen durumlarda mutlaka hekiminiz ile iletişime geçiniz.